Het is natuurlijk heerlijk om in een mooie en geavanceerde keuken te staan en om de lekkerste gerechten te bereiden. Natuurlijk kun je kiezen voor gerechten die je kent of lekker vindt, maar je kunt ook andere keukens proberen. Denk aan de Italiaanse of Thaise keuken, maar ook de Duitse keuken biedt een breed assortiment aan overheerlijke gerechten. Wij hebben dan ook de lekkerste voor je op een rijtje gezet.
Currywurst uit de Duitse keuken
De Currywurst is misschien wel het meest bekende gerecht uit Duitsland. In Duitsland heeft het gerecht inmiddels plaats moeten maken voor de Spaghetti Bolognese die onze oosterburen het liefste eet. Maar de Currywurst is nog altijd heerlijk. Terwijl het ook een simpel gerecht is. Currywurst is namelijk een gebraden braadworst die geserveerd wordt met een speciale en pittige curry saus en frietjes. Eventueel kun je ook mayonaise toevoegen. Currywurst wordt overigens niet vaak als hoofdgerecht, maar als bijgerecht of snack gegeten.
Eisbein
Eisbein is een traditioneel gerecht uit de Duitse keuken en is in Nederland beter bekend als de varkenspoot. Het gerecht bestaat uit vlees en wordt geserveerd met zuurkool en erwtenpuree. Eisbein wordt ook wel Hachse genoemd. In alle eerlijkheid is het gerecht niet voor iedereen, maar wie een goed stuk vlees en erwtenpuree en zuurkool kan waarderen, moet Eisbein een keer hebben gemaakt.
Bratwurst mit Sauerkraut uit de Duitse keuken
Nog zo’n authentiek Duits gerecht waar je niet omheen kunt. Bratwurst mit Sauerkraut is één van de populairste gerechten bij onze oosterburen en ook wij Nederlanders zijn er dol op. Duitsers zijn sowieso wel fan van de braadworst en in dit geval wordt de gebraden worst geserveerd met zuurkool. Geen stamppot zuurkool, zoals wij gewend zijn om de koolsoort te eten. Nee, zuurkool wordt puur en fris geserveerd en zorgt samen met de worst voor een heerlijke en unieke smaak. Houdt er wel rekening mee dat Bratwurst mit Sauerkraut een machtig gerecht is.
Rode kool met eend
In Duitsland is het heel normaal om wild te eten en de eend belandt wel vaker op het bord uit de Duitse keuken. Eend wordt vaak in combinatie met rode kool gegeten. De rode kool wordt dan verrijkt met stukjes frisse en een wat zurige appelsoort, zoals de Jonagold terwijl de eend vaak bestaat uit een gebraden stuk eendenborst. Die overigens een beetje roze van binnen mag zijn. Dan droogt het vlees niet uit en is de eend het lekkerst.
Wiener Schnitzel uit de Duitse keuken?
Nee, de Wiener Schnitzel komt uit Wenen, Zwitserland, maar in Duitsland is het ook een traditioneel gerecht. Het liefste ook een schnitzel die van mals kalfsvlees is gemaakt en die zo groot is dat die niet of nauwelijks op een bord past. De Wiener Schnitzel uit de Duitse keuken wordt geserveerd met patat of aardappeltjes en met een koolsoort, zoals zuurkool of boerenkool.
Frikadelle
Wij kennen de frikandel. De lange en dunne stengel van afvalvlees die we graag eten als we patat eten. In de Duitse keuken is er de frikadelle die erop lijkt. Niet qua vorm, maar qua smaak. Het vlees wordt met kruiden op smaak gebracht en het gerecht lijkt op een platgeslagen hamburger. Dus het is qua vorm wel een compleet ander gerecht dan hoe we de frikandel in Nederland kennen.