Het is in de afgelopen jaren voor ZZP’ers wat gemakkelijker geworden om een hypotheek te krijgen. Een ZZP hypotheek aanvragen kost nog steeds wel meer moeite dan voor een werknemer in loondienst, maar er wordt vaker een ZZP hypotheek verstrekt. In veel gevallen kan de ZZP’er ook hogere bedragen lenen dan in het verleden. Dat komt doordat de markt voor hypotheken aan het veranderen is. Voorheen waren het vooral de banken die hypotheken verstrekten, maan nu zijn daar gespecialiseerde bedrijven bij gekomen. Zij richten zich vooral op de doelgroepen die bij de reguliere banken weinig kans maken op een ZZP hypotheek.
Toekomstperspectief
Geldverstrekkers kijken bij het verstrekken van een ZZP hypotheek naar het risico dat zij lopen. Ze zullen eerst onderzoeken of de aanvrager de aflossing van de hypotheek wel kan betalen, nu en in de toekomst. Om dat te kunnen bepalen moet de aanvrager veel gegevens op tafel leggen. Het is de gewoonte om de beslissing te beoordelen op basis van de jaarstukken van de afgelopen 3 jaren, het toetsinkomen, en de toekomstverwachtingen van je bedrijf. Het toetsinkomen wordt berekend door deskundigen en dient als richtlijn voor het maximumbedrag dat geleend kan worden.
Interpretatieverschillen
Er zijn vrij grote verschillen in de wijze waarop een geldverstrekker omgaat met de gegevens voor een ZZP hypotheek. Meer traditionele geldverstrekkers lijken minder mee te willen denken met degene die de ZZP hypotheek aanvraagt. Er gelden starre richtlijnen, waarvan niet wordt afgeweken. Voor gespecialiseerde geldverstrekkers is het beoordelen van een ZZP hypotheek aanvraag maatwerk. Zij maken gebruik van deskundigen om de ontwikkelingen in de branche waarin de ZZP’er actief is te beoordelen. Ook werken eigen specialisten van de geldverstrekker aan een goede interpretatie van het toetsinkomen. Dit leidt vaak tot een hoger leenbedrag.
Eigen verantwoordelijkheid
Het afsluiten van een ZZP hypotheek is altijd de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemer zelf. Voordat er wordt besloten om een hypotheek aan te vragen moet duidelijk zijn hoeveel geld er maandelijks kan worden besteed aan de aflossing. Houd er ook rekening mee dat een ZZP hypotheek alleen mag worden gebruikt voor de aankoop van een woning. Alle extra kosten, dus die van de makelaar, een eventueel onderzoek naar de staat van de nieuwe woning, en eventuele verbouwingskosten, moeten met ander geld worden gefinancierd. Gemiddeld moet de koper van een woning zonder verbouwing naast de hypotheek nog circa € 20.000 investeren.
Vraag hulp aan specialisten
ZZP’ers zijn gewend om alle problemen in hun bedrijf zelf op te lossen. Ze vragen niet graag om hulp, maar bij een ZZP hypotheek aanvragen is dat geen overbodige luxe. De materie is zo complex, dat bijna geen enkele ZZP’er over voldoende inhoudelijke kennis beschikt om een aanvraag zelf af te handelen. Als je vroegtijdig een hypotheekadviseur te hulp roept is de kans dat je meer geld kunt lenen bovendien groter. Deze adviseurs beschikken over een uitstekend netwerk, waardoor ze goed kunnen inschatten bij welke hypotheekverstrekker een ZZP’er meer kans maakt op succes, en een hoger bedrag kan lenen.
Tip: FinaForte.nl